Programmeer Voorbeelden


Onderstaande informatie is bedoeld voor programmeurs. De Aquo website maakt gebruik van het open source platform MediaWiki. Deze omgeving is ontstaan vanuit het Wikipedia en in praktijk erg geschikt voor grote hoeveelheden gegevens die semantisch aan elkaar gekoppeld moeten worden. De basis uitgangspunten van de MediaWiki omgeving liggen in linked data technologie. Met linked data kunnen we onderdelen naar elkaar laten verwijzen en als het ware door een kennisomgeving heen surfen.

Voor het ontsluiten van informatie in de Wiki omgeving, kunnen we gebruiken maken van de kracht van het open source platform. Dit kun je doen door gebruik te maken van verschillende methodes, nl:

 • Web schermen (Sjablonen en views). Dit zie je vooral ook terug in het ontwerp van de nieuwe Aquo Wiki omgeving.
 • Zoeken via meerdere methodes
 1. Via de zoekbalk. Hiermee wordt gezocht binnen de begrippen, domeintabellen en waarden, sjablonen en informatie modellen.
 2. Via de zoekbalk en dan bevat. Hiermee wordt semantisch gezocht in alle data van de Wiki omgeving.
 3. Zoeken in specifieke pagina's. Bv in de pagina van waarnemingssoorten.
 • Query functies: Speciaal:vragen. Met deze functie waarmee de gebruiker eigen zoekvragen kan definiëren. Deze queries kunnen ook opgeslagen worden en als web call op latere momenten verstuurd worden. De output is te definiëren als JSON, CSV, RDF(XML) en RSS. Tevens kan deze functie je ook helpen bij het definiëren/opbouwen van API calls. Eén van de mooie functies in deze functie is de "modification date". Met deze voorwaarde kun je de laatste wijzigingen opvragen.
 • API interface: Met de API kunnen programmeurs hun eigen software gebruik laten maken van de informatie in de Wiki omgeving. Dit interface is erg rijk aan functionaliteit en vanuit de open source community goed ondersteund met voorbeelden en documentatie. MediaWiki documentatie API hoofdpagina


Om het nu wat makkelijker te maken, hebben wij als Aquo-team een aantal voorbeelden uitgewerkt en voorbeeld code van verschillende gebruikers verzameld. Qua voorbeelden hebben we het volgende uitgewerkt:

 • Opvragen van de actuele domeintabellen zoals in oude SOAP interface
 • Opvragen van de waarden van een domeintabel
 • Opvragen van de laatste wijzigingen van domeintabel en haar waarden


De voorbeelden zijn beschikbaar op de Aquo-standaard Github omgeving:

Aquo-standaarden Github met programmeer voorbeelden API code

Op de Github vindt u voorbeeld code in de volgende talen:

 • Rstudio (zowel in code als een CRAN (AquoDom))
 • Python
 • C#

Het is tevens op de Github mogelijk om als programmeur informatie uit te wisselen en onderling issues te bespreken.