vergrendeld nucleïnezuur

 
Het Aquo-lex (waterwoordenboek) biedt een ‘standaardtaal' die als doel heeft om spraakverwarring tussen mensen en/of informatiesystemen te voorkomen. Het gebruik van de begrippen uit Aquo-lex en de daarbij horende termen en definities leiden tot een betere uitwisseling van gegevens.


Eigenschappen

Label (nl)vergrendeld nucleïnezuur
Definitie (nl)vergrendeld nucleïnezuur is een gewijzigd RNA (Ribonucleïnezuur) nucleotide waarin de ribose-eenheid is gemodificeerd met een extra brug die de 2 'zuurstof en 4' koolstof verbindt.
Toelichting (nl)ook gekend als overbrugd nucleïnezuur (BNA bridged nucleic acid), en vaak aangeduid als ontoegankelijk RNA (Ribonucleic acid). De brug "vergrendelt" de ribose in de 3'-endo (Noord) conformatie, die vaak wordt aangetroffen in de A-vorm duplexen. Deze structuur kan worden toegeschreven aan de verhoogde stabiliteit tegen enzymatische afbraak, bovendien heeft de structuur van LNA een verbeterde specificiteit en affiniteit als een monomeer of een bestanddeel van een oligonucleotide. LNA-nucleotiden kunnen worden gemengd met DNA-(Desoxyribonucleïnezuur) of RNA-residuen in het oligonucleotide, in feite hybridiseren met DNA  of RNA volgens Watson-Crick-regels voor basenparing.
Bronnl.wikinew.wiki (onderdeel van Wikipedia).
Label (en)Locked Nucleic Acid
Begin geldigheid2021/09/22
Eind geldigheid2100/01/01
WijzigingsnummerW-2003-0008
StatusGeldig

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
vergrendeld nucleïnezuurCategorie van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Vergrendeld nucleïnezuur (DomeinwaardeTechnisch)Gerelateerdvergrendeld nucleïnezuur
Vergrendeld nucleïnezuur (Domeinwaarde)Gerelateerdvergrendeld nucleïnezuur
RDF.jpg
Aquo history.png